Vårt oktobermöte

På vårt välbesökta oktobermöte fick vi trevligt besök av fotografen och skribenten Agneta M Lindh från Västerås. Agneta berättade att hon närmat sig fotografin genom konsten och inspirerats av målare som Renoir, P S Krøyer och Carl Larsson. Hon håller workshops i naturfotografi och mindfulness och skapar konstfoto som ofta inspirerats av japansk konst från Edo-perioden, 1603-1867. Ett namn som hon gärna nämner är Ando Hiroshige, en träsnittskonstnär från tidigt 1800-tal. När jag såg Agnetas foton skrev jag ”reflekterande, meditativa, filosofiska, gränsöverskridande” i min anteckningsbok. Och när jag lyssnade till henne fascinerades jag av hennes hängivna attityd till fotografi. Att se Agnetas foton och höra henne tala om dem var en upplevelse som förgyllde kvällen. Som ni säkert förstår när ni ser de bilder som illlustrerar det här inlägget.

Efter Agnetas framträdande var det dags för redovisningen av vår aktuella klubbtävling med mottot Vardag. 16 bilder hade lämnats in och Askersunds Fotoklubb hade bedömt dem. Vi provade ett nytt grepp vid redovisningen för att få till stånd en livligare diskussion av bilderna. Vi delade in oss i små grupper och diskuterade bilderna och valde ut våra egna favoriter och jämförde sedan dem med vad juryn kommit fram till. Och det visade sig, glädjande nog, att det var rätt stor överensstämmelse mellan vad vi och juryn tyckte! Vann gjorde Catharina, tätt följd av Ove och Lars-Erik. Inför den sista omgången av vårt klubbmästerskap, med redovisning i december, leder Ingela, men både Sofi och Catharina kan hota henne, så det blir spännande värre!

Därefter var det dags att välja ut våra bidrag till RSF:s klubbtävling. 36 bilder hade lämnats in, och bland dem skulle 10 vaskas fram. Vi gjorde på ungefär samma sätt nu: vi delade in oss i smågrupper och valde och vrakade medan bilderna rullade på skärmen, och till slut kom vi fram till 10 favoriter. Som nu är inskickade till RSF. Så får vi se hur det går i år. Vi har fina placeringar att försvara, så det blir spännande!

Under kvällens tema, Kontakt, visade sedan Ingela ett par starka tolkningar av temat. Våra stående programpunkter Medlemmarnas bilder och Bildanalys bestämde vi oss för att för en gångs skull hoppa över, då vi hade badat i bilder hela kvällen och var väl förplägade därvidlag.

Innan vi skildes åt gav vi Lars-Erik en varm applåd för att han för femte gången på sex år fått med en bild i RSF:s årsbok. Starkt gjort, Lars-Erik!

Nästa gång vi ses är torsdagen den 9 november. Då får vi njuta av bilder från Paris tagna av vår egen Sofi och vår inbjudna gäst fotograf Marcus Johansson. Det blir gatu- och arkitektur- och modellfoto. Något att se fram emot! Väl mött då!

Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *