Vårt januarimöte

På vårt första möte för säsongen hade vi glädjen att gästas av Paulina Drakenfeldt från Sundbybergs bibliotek. Paulina är stor Berlinkännare och har rest dit åtskilliga gånger och även bott i staden ett par år. Hon visade bilder från sina många Berlinresor och berättade engagerat om vad vi såg. Det var fascinerande bilder som manade till eftertanke. Paulina är historiker av facket och det syntes i hennes sätt att förhålla sig till staden. Det var det förflutna i nuet som hon hade tagit fasta på, inte minst det avtryck som nazitiden gjort i stadsbilden. Hennes bilder hade en sällsam tyngd och ett allvar, väsensskilda från vanliga turistbilder och från de motiv som gatufotografer brukar fånga.

Det var också tänkvärt att bilderna var tagna med en Zeiss Iconta, en 6×6 bälgkamera med åtskilliga decennier på nacken – men bilderna, givetvis svartvita, var av ypperlig kvalitet! Det var inte utan att man frågade sig varför vi lägger ner tiotusentals kronor på våra moderna digitalkameror, när man kan få så utmärkta resultat med en gammal bälgkamera! I sanning en minnesvärd kväll! Tack Paulina!

Efter kaffepausen med trevligt mingel fortsatte så kvällen med att Ingela Backman visade axplock ur sin senaste bildskörd: djur, natur och resebilder. Ingela är en pålitlig bildvisare och hennes bilder håller alltid utomordentligt hög klass. Tack Ingela!

Kvällen avrundades med att jag visade ett av de bildspel som fotoveteranen Jan Bek, en nestor inom fotoklubbsrörelsen i Stockholm, vänligt nog hade ställt till mitt förfogande. Kommunikation var temat för det roande och underfundiga bildspelet – som var skapat redan 1970! I hög grad sevärt! Och tidens gång hade gett det en skönt nostalgisk kryddning!

/Anders Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *