Vårt septembermöte

För att följa rekommendationerna för oss äldre under coronapandemin fick jag själv tyvärr avstå från att deltaga i det första mötet för säsongen i fotoklubben, men Lars-Erik Görjevik var med och rapporterar så här från kvällen:

Äntligen fick vi då möjlighet att ha ett vanligt möte på plats i Sundbybergs museum, även om vi haft väldigt fina alternativ till riktiga möten under vårens senare del.

Vi var åtta personer som mötte upp och vi fick återigen nöjet att gästas av Björn Bergman, en återkommande och mycket uppskattad gäst hos oss. Denna gång började han med att berätta om BLF – bildleverantörernas förening – och om vad de har för verksamhet och vad de kan erbjuda fotografer hjälp med. Sedan fick vi se en fin bildkavalkad med ett urval av Björns bilder inom gatufoto. Under denna visning diskuterades även sådant som GDPR och Björn visade på och berättade om hur han hanterar detta i sina bilder.

Efter Björns framträdande så blev det lagom med den traditionella fikapausen.

Nästa punkt på programmet var bildanalys, där medlemmarna Marcus och Ingela visade bilder som de ville ha synpunkter på. Christer visade också ett urval av bilder från sommarens fotograferingar. Vi fick bl.a. se katter och hästar, en bilkyrkogård och bilder från Öland.

Marcus berättade om redigeringsprogrammet Luminar som bl.a. på ett väldigt enkelt och kraftfullt sätt medger byte av bakgrund. Några exempel på detta visades, bl.a. från en grå himmel till en blå med små lätta moln. Programmet klarar förvånansvärt bra att hantera även små detaljer i förgrundsmotivet vid infogningen av ny bakgrund.

Kicki, som fungerade som mötesledare för kvällen, berättade om RSF:s klubbtävling med senaste inlämningsdag 31 oktober. Klubben tog hem en fin andraplacering år 2018. Det är värt att försöka upprepa – eller överträffa! Vi som deltog beslutade att uppmana medlemmar att skicka in upp till tre bilder till nästa möte. Bland inskickade bilder skall vi sedan gemensamt välja ut de tio bilder som vi vill deltaga med i klubbtävlingen.

Det informerades om att Marcus har en utställning i Sundbybergs bibliotek mellan 19/11-17/12. Även Enskede fotoklubb ställer ut, en utställning som pågår just nu i Årsta.

Däremot räckte varken orken eller tiden till att prata om vårens utställning på Sundbybergs bibliotek, det får vi ta vid något kommande möte.

/Anders Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *