Novembermötet

På vårt novembermöte har vi glädjen att få besök av Christopher Bartis, amerikansk fotograf bosatt i Sverige sedan 16 år. Han är bland annat en framträdande medlem på sajten Modellbilder men fotograferar även mycket annat än modeller. Chris beskriver sig själv som halvprofessionell och kommer att presentera sig själv som fotograf och berätta om hur han fotar och förstås visa bilder. Och ge lite tips om hur man kan använda kamerablixtar off camera för att åstadkomma en bättre och mer spännande ljussättning.

Chris har även lovat att berätta om hur han redigerar bilder i Photoshop, och vi har säkert mycket att lära av det – och av Chris som fotograf! Så här vill han presentera sig själv för oss:

”Jag är en kreativ amerikansk fotografkille som nu har bott 16 långa vintrar i Sverige och 4 år innan dess i Storbritannien. Jag alltid har ett leende på läpparna och en massa idéer som snurrar runt i huvudet.

Det är ganska ironiskt att när jag var yngre skulle jag vänta så länge som det tog för folk att komma ur vägen så att jag kunde få en personfri bild av ett landskap, byggnad eller vad som helst, medan nu är det bilder på människor som är min grej!

I början av 2008 började jag fokusera på porträtt och modellfotografi. Det var då jag blev en ”strobist” kan man säga och lärde mig att flytta bort blixten från kameran. När dörren till blixtfotografering är öppen, blir det är svårt att stänga den igen. Snart har man lådor och koffertar fyllda med paraplyer, softboxar, lightstands, bommar och blixtar, som det också blir svårt att stänga! Och när det sedan hänger pappersbakgrunder i taket i vardagsrummet och ens hem blir en hemmastudio – ja, då vet man att man är fast!

Men trots mitt stora intresse för modellfotografi kan man inte leva enbart i ”studion”. Och eftersom jag har problem med att hålla mig kvar i samma land, blir det ännu svårare att sitta stilla i samma rum! Med mina många och varierade intressen kan vad som helst fånga mitt öga och hamna på bild – ibland är det öl och mat, ibland är det ett vackert landskap eller någonting jag såg på semestern.

För mig tar det aldrig slut när fingret lyfts från avtryckaren – nej, det är bara början. Jag fotar enbart i RAW, och efterbehandling är en stor del av den kreativa processen. Så, även när jag lyckas ta mig utomlands, eller bara utomhus, sluter sig cirkeln med mig i mitt vardagsrum igen, och då börjar skapandet på allvar.”

Under en egen rubrik hittar ni lite smakprov på hur Chris fotograferar.

Vi har med andra ord en mycket spännande fotokväll att se fram emot! Hjärtligt välkomna! Onsdagen den 6 november kl 19 äger mötet rum, i Sundbybergs museum på Fredsgatan 4 som vanligt.

/Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *